Next Magazine
Image default
Woning en Tuin

Veilig asbesthoudend afval verwijderen

Sta je op het punt om asbesthoudend materiaal uit je woning te verwijderen? Lees dan eerst dit artikel. Hier vind je namelijk nuttige tips die je vertellen hoe je dit afval veilig verwijdert. 

Het gevaar van asbesthoudende materialen

Asbesthoudende materialen zijn ongevaarlijk zolang ze intact zijn. Het gevaar bestaat pas bij beschadigingen. Er komen dan asbestvezels vrij. Die zijn onzichtbaar voor het blote oog. Wanneer je ze inademt, vormen ze een gezondheidsrisico. Want eens asbestvezelfs in je lichaam zitten krijg je ze niet meer weg. Daar veroorzaken ze allerlei problemen, zoals longkanker en strottenhoofdkanker. De symptomen duiken pas vele jaren na de blootstelling op. Asbest is dus een ‘slow killer’. 

Hoe kan je asbest veilig verwijderen?

Het allerbelangrijkste is om jezelf goed te beschermen. Daarom moet je absoluut een mondmasker type FFP3 dragen tijdens de werkzaamheden. Dit masker voorkomt dat je asbestvezels inademt. Doe ook een wegwerpoverall aan en handschoenen. Al deze beschermende kledij stop je na de werken in een gesloten zak om ze weg te werpen. Hergebruik deze niet! Ze kunnen namelijk nog onzichtbare asbestvezels bevatten.

Daarnaast kan je best de asbesthoudende materialen net maken. Zo waaien asbestvezels die vrijkomen niet weg. Simpelweg het materiaal besproeien met een tuinslang is voldoende.

Belangrijk: houd het materiaal zoveel mogelijk intact en voorkom beschadigingen. Ga dus heel voorzichtig te werk tijdens de verwijdering van de bouwmaterialen. Gooi dakplaten met asbest bijvoorbeeld niet van het dak naar beneden, maar breng ze voorzichtig naar beneden. Daarom is het ook aangeraden om met meerdere personen te werken. Dan kan iemand het afval aannemen.

Het asbesthoudend materiaal moet je goed verpakken voor een veilig transport. Hiervoor kan je speciale asbestzakken verkrijgen bij een recyclagepark. Afhankelijk van de hoeveelheid afval kan je een big bag huren of een afvalcontainer (deze bijvoorbeeld). Afvalcontainers zijn verkrijgbaar in diverse formaten, van 6m³ tot 12m³. 

Bij twijfel: schakel een specialist in

Vind je het risico van zelf asbest verwijderen toch te groot? Schakel dan een gespecialiseerde firma in. Zij hebben de nodige vakkennis en gereedschappen om dit werk veilig en efficient op te knappen.