Next Magazine
Image default
Zakelijk

Behaal meer succes door meer werkgeluk

Gelukkig zijn op werk is belangrijk, niet alleen voor je eigen ontwikkeling, maar ook voor de organisatie waar je werkzaam voor bent. Werk is voor veel mensen een substantieel deel van hun leven, dus daar mag je best kritisch naar kijken. In tijden als deze hebben veel werkgevers geluk van de werknemers al hoog op de agenda staan. Er komt vaker de focus te liggen op een goede werk-privé balans, wat door het vele thuiswerken soms als erg lastig kan worden ervaren. Ook bij veel technische banen kan de werkdruk soms hoog oplopen en het is fijn om te weten dat werkgevers zich inspannen voor het werkgeluk van haar medewerkers. Echter, werkgeluk heb je natuurlijk ook zelf in de hand. Het draait namelijk allemaal om positieve energie krijgen van de dingen die je doet, terwijl je de negatieve energie juist wegdrukt. Onderstaand volgen een aantal tips die je vandaag al kunnen helpen bij het vergroten van het werkgeluk.

1. BEWEEG VEEL

Maak ‘s ochtends of ‘s middags een wandeling, neem de trap in plaats van de lift of doe mee met een bootcamp: zorg er in ieder geval voor dat je geregeld van je werkplek afkomt. Neem 10-15 minuten voor jezelf – of het nu gaat om meditatie, wandelen, stretchen, of naar muziek luisteren. Als je jezelf quality time gunt, kan je minder opwinding voelen met betrekking tot werk en zal je ook minder stress ervaren.

2. INVESTEER EN MOTIVEER

Veel mensen zijn ongelukkig bij hun huidige baan omdat ze niet hebben ingespeeld op wat hen fundamenteel motiveert – ze missen een gevoel van betekenis in hun werk of verbondenheid met hun team. 

Denk dus goed na over hoe jij plezier, succes en voldoening definieert en kijk daarna goed hoe dat verband houdt met wat u op het werk doet. Misschien is er een gat tussen wat jou nou echt motiveert en hoe de verhouding is tot de projecten waaraan je meewerkt of de teams waarbij je betrokken bent. Je gaat met veel meer plezier naar je werk als je weet dat je wordt verwelkomd door een groep vrienden, in plaats van een groep mensen waar je helemaal niets mee hebt.

3. ZET JE ONTWIKKELING CENTRAAL

Zoals veel ervaringen in het leven, begint gelukkig zijn op het werk met hoe je mentaal naar je baan en de mensen met wie u werkt, kijkt. Zet je professionele ontwikkeling op de eerste plaats, geluk op je werk is weten dat je kunt groeien en leren binnen het bedrijf. 

Professionele ontwikkeling kan van alles zijn, van lessen volgen tot weten hoe je een goede manager kunt worden. Bij veel technische vacatures staat professionele ontwikkeling dan ook hoog aangeschreven. Stel hierbij ook deadlines voor jezelf, het motiveert je om door te groeien binnen een tijdskader.