Next Magazine
Image default
Woning en Tuin

Redenen voor een grensreconstructie

Een grensreconstructie kan in verschillende situaties erg belangrijk zijn. Nederland is onderverdeeld in verschillende percelen en een perceel is een stuk grond. Er is altijd een eigenaar van dat stuk grond en dit noemen we de perceeleigenaar. Elk perceel ligt naast een ander perceel en deze percelen worden gescheiden door een perceelsgrens. De grens is niet altijd zichtbaar voor het oog en dit kan komen door een hekwerk, haag of een schutting. Bij een grensreconstructie wordt de perceelsgrens zichtbaar gemaakt en dit doet een landmeter. Aan de hand van deze uitslagen kunnen beslissingen genomen worden en het type beslissing is afhankelijk van de reden. Welke redenen zijn er nu eigenlijk om een grensreconstructie te laten uitvoeren? In dit artikel gaan we hier uitgebreid op in, zodat je er alles over te weten komt.

Verschillende redenen

Er zijn een aantal verschillende redenen om een grensreconstructie uit te voeren. Er is veel regelgeving met betrekking tot het bouwen of planten op een perceelsgrens. De meeste mensen laten een grensreconstructie uitvoeren als ze een groot conflict met de buren hebben. Zo kan het zijn dat de buren het niet eens zijn met het plaatsen van een hekwerk, omdat ze denken dat het over de erfgrens heen is. Een grensreconstructie kan hier meer duidelijkheid in brengen, zodat je alsnog het hekwerk kunt plaatsen. Daarnaast kan het zo zijn dat er problemen ontstaan bij het bouwen van een uitbouw. Ook bij de aankoop of verkoop van een perceel kan een grensreconstructie flink helpen.

 

In het verleden kon alleen het kadaster een grensreconstructie uitvoeren, maar tegenwoordig is dat niet meer het geval. Het kadaster beheert de database van alle erfgrenzen in Nederland, maar sinds de komst van het internet is dit ook voor het publiek beschikbaar gesteld. Dit betekent dat er veel meer aanbieders beschikbaar staan voor het uitvoeren van een grensreconstructie. Het is van belang dat je een betrouwbare aanbieder uitkiest en hierbij niet alleen kijkt naar de prijzen. De kosten zijn vaak afhankelijk van je persoonlijke situatie en hier moet altijd goed naar gekeken worden. Je kunt hiervoor eventueel een offerte aanvragen, zodat je hier meer duidelijkheid in krijgt.