Next Magazine
Image default
Huishoudelijk

Vieze geurtjes in de wasmachine. Hoe kom je er vanaf?

Je doet je was in de wasmachine om hem lekker schoon en fris te maken. Toch kan het voorkomen dat de was stinkt uit de wasmachine. Dit hoeft niet eens oude wasmachine te zijn, maar soms stinkt de was ook naar natte hond bij een nieuwe wasmachine. Dan heb je dus een schone was, maar de ruikt nog steeds muf.

Wat is de oorzaak en wat kan je daar aan doen? Om te beginnen is het natuurlijk altijd belangrijk dat je de was vrijwel direct na het wassen uit de wasmachine haalt. Doe je dat niet, dan kan je was gaan stikken. Je kleding ruikt dan muf na het drogen, maar vaak ook al direct wanneer het uit de machine komt.

Daarnaast is een veelvoorkomend probleem vetluis. Dat is een verzamelnaam voor een stel bacteriën. De bacterie kan zich vormen door allerlei vuil dat in de wasmachine achterblijft op plekken zoals de deurrubber (ook wel manchet genoemd), het filter, het zeepbakje en de trommel. Vroeger hadden mensen geen problemen met vetluis, maar hoe kan het dan nu zo’n probleem zijn zul je misschien denken. Het antwoord daarop is simpel. Vetluis ontstaat door het aankoeken van vuil en vuilresten. Vroeger waste iedereen op 95 graden en bij die temperatuur wordt natuurlijk alles vloeibaar en lost dus ook al het vuil goed op. Inmiddels hebben we betere wasmiddelen waarmee je de was al schoon krijgt op 30 of 40 graden. Het nadeel is echter dat daardoor zeepresten en andere bacteriën kunnen gaan vastzitten in de wasautomaat. Zo ontstaat vetluis waardoor je kleding naar riool gaat ruiken. Dan doe je dus alle was in de wasmachine, maar de kleding stinkt nog steeds.

Gelukkig kan je vetluis makkelijk verwijderen met een schoon doekje bij het deurrubber. Daarnaast is het zaak dat je regelmatig het zeepbakje uit de wasmachine trekt en goed onder de kraan schoonmaakt. Zo voorkom je dat er allerlei zeepresten vast gaan zitten.

Ook wordt het aangeraden om 1 keer per maand een was op 90 of 95 graden te draaien. Dit kan een lege was zijn, maar dit kan ook heel goed met handdoeken. Stinkt je wasmachine daarna nog muf dan kan je altijd een scheutje azijn toevoegen. Azijn heft namelijk alle vieze geurtjes op omdat het ze absorbeert.